<-------------- termosnímek

Zfušované dřevostavbě shnila podlaha i sádrokarton

15.02.2015 16:00
Na oknech byla plíseň, lícová vrstva sádrokartonů byla vlhká a nestabilní. Při měření infra-teploměrem a termovizní kamerou na povrchu stěn jsme naměřili velmi nízkou teplotu, která ukazuje špatnou izolaci stěn a stropů. V obývacím pokoji v rohu balkonových dveří hrozí, že při velmi chladném počasí zkondenzovaný vzduch na vnitřním povrchu zmrzne.
V novostavbách a starších domech s plastovými okny se mnoho lidí potýká s rosením oken a vznikem plísní na ostěních. Voda, která kondenzuje na povrchu okna a ostění může mít několik příčin. Mnohdy jde o nesprávně provedený stavební detail. Někdy lidé nevětrají vůbec a interiér přetápí, potom může ke kondenzaci dojít, i když je detail v normě. Stavební normy však běžnému uživateli připravily komplikaci. Pro správnou funkci stavby je nutné v ní zajistit podmínky, pro které byla navržena. To znamená teplotu 20°C a 50 - 55 % relativní vlhkost vzduchu, což jde reálně málokdy dodržet.
Další nepříjemná podmínka požaduje v obytných místnostech zajištění potřebné výměny vzduchu (0,3 - 0,5 násobku objemu místnosti za hodinu) - tedy 1× za dvě až tři hodiny vyměnit kompletně vzduch v místnosti. Pokud stavba není vybavena rekuperací či větracími klapkami, není takové větrání možné jednoduše zajistit. Domy by musely být navržené vždy s provětráváním či rekuperací, které zajišťují větrání bez vědomí uživatele. V Česku však není nezávislé větrání povinné.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2020 Všechna práva vyhrazena. Aktualizace: 21. 12. 2019. Obrázky mají pouze informativní charakter.