<-------------- termosnímek

Ušetřit za elektřinu lze tisíce, rozdíly jsou také mezi ČEZ, EON a PRE

05.10.2011 08:25

Změna dodavatele elektřiny se dnes nejvíce vyplatí na jihu Čech a Moravy, kde měl dříve výsostné postavení E.On. Ten je momentálně drahý i ve srovnání s ostatními dvěma energetickými obry – ČEZ a Pražskou energetikou (PRE).

A v souboji těchto dvou energetických gigantů vítězí cenou ČEZ, který umí být i v Praze levnější než PRE. Pražská domácnost, která má doma akumulační kamna, tak může přechodem k polostátnímu obrovi ušetřit přes dva tisíce korun ročně.

Ještě zajímavější jsou pochopitelně ceny u alternativních obchodníků s elektřinou, kteří by ze své podstaty měli být alespoň několik korun pod nabídkou velkých hráčů. Občas jde hlavně při jejich srovnání s ČEZ opravdu jen o desítky korun.

Pokud se započtou akční nabídky malých obchodníků a hlavně fakt, že ČEZ se na území svých velkých kolegů nijak aktivně neangažuje (stejně postupují E.On a PRE, protože velké firmy se zatím zaměřují jen na udržení domácností, ne na jejich aktivní nábor), vyplatí se využít nabídky menších společností.

Zároveň je nutné se mít při přechodu na pozoru a hlavně při oslovení podomním prodejcem nepodepisovat smlouvu ihned, ale pečlivě nabídku porovnat (viz box Změna dodavatele). Energetický regulační úřad již dříve varoval před praktikami podomních prodejců, kteří lákají k podpisu různými triky. Lidé tak mnohdy ani nevěděli, že přecházejí k jinému dodavateli.
 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2020 Všechna práva vyhrazena. Aktualizace: 21. 12. 2019. Obrázky mají pouze informativní charakter.