<-------------- termosnímek

Jak se vyznat v LED žárovkách?

23.03.2014 19:54

Co je LED technologie

Oblast LED technologií za poslední roky prošla obrovským vývojem a skokem vpřed. Proto je velmi obtížné se v této oblasti orientovat a vybrat u stovek dodavatelů ten zdroj světla, který bude vyhovovat právě Vašim potřebám. Jak jistě víte, dnes můžeme nahradit prakticky všechny klasické zdroje osvětlení LED technologií.

Víte jaké se používají technologie LED osvětlení?

DIP LED

Tyto diodové žárovky rozeznáte nejlépe, diody jsou vystouplé a je jich umístěno vedle sebe mnoho. Tato technologie je nejstarší a dnes je nejméně vhodná, zdroj světla je sice levný, ale nízká a neefektivní je také svítivost a životnost.

SMD LED

Tato technologie je o něco výkonnější než předešlá DIP. Čipy jsou připevněny na desce plošného spoje, tím se zvyšuje i jejich životnost.

HIGH POWER LED

Tato technologie je založena na využití vyššího napětí pro dosažení vyšší svítivosti, která je větší než u klasických SMD diod. Ideální využití bodového osvětlení je dosaženo použitím optických čoček, u kterých je možno upravit vyzařovací úhel. 

COB LED

Nejnovější a nejvýkonnější, čipy jsou připevněny přímo na desce plošného spoje a tím je zajištěn dokonalý odvod tepla, současně je možné na malou plochu umístit mnoho čipů. Světlo je potom z COB čipů rovnoměrně rozloženo, tomu odpovídá vysoká svítivost a životnost.

Co je to LED čip?

LED (z anglického Light-Emitting Diode – dioda emitující světlo) je polovodičový světelný zdroj. LEDky se používají v mnoha zařízeních jako kontrolky a stále častěji pro osvětlování. Jde o elektronickou polovodičovou součástku obsahující přechod P-N. Na rozdíl od klasických diod, LED vyzařuje viditelné světlo, infra případně UV v úzkém spektru barev a používá se v široké řadě aplikací. Prochází-li přechodem elektrický proud v propustném směru, přechod vyzařuje (emituje) nekoherentní světlo s úzkým spektrem. Může emitovat i jiné druhy záření. Tento jev je způsoben elektroluminiscencí. Na světovém trhu je nespočet výrobců čipů, od neznačkových s nízkou svítivostí a životností až po značkové renomované výrobce např Cree, Epistar nebo Bridgelux.

Jak svítí LEDka

Svítivost se měří v lumenech, u moderních čipů bývá svítivost nad 100lm/1W, tedy pokud máte LED žárovku 7W, měla by být svítivost cca 700 lm. Vzhledem k tomu, že LED žárovky vyzařují světlo v určitém úhlu, můžeme svítivost s klasickou žárovkou porovnávat jen orientačně. Moc záleží na pocitu, proto doporučujeme vyzkoušet LED žárovku v dané místnosti. Pro orientaci Vám nabízíme svítivost v lumenech vláknové žárovky.

LED žárovka klasická žárovka světelný tok
2W 15W 119 lm
3W 25W 217 lm
5W 40W 410 lm
7W 60W 702 lm
9W 75W 920 lm
11W 100W 1326 lm
18W 150W 2137 lm

Jaké budou barvy

Maximální a zároveň ideální hodnotou indexu podání barev ( označuje se CRI nebo Ra ) je 100. Této hodnoty dosahuje klasická vláknová žárovka. Za dobré parametry se pokládají údaje nad 80, přičemž kvalitní LED čipy těchto hodnot dosahují bez problémů a ty nejlepší dosahují až k hodnotám 98.

Barevné spektrum

Klasická žárovka má příjemné bílé teplé světlo s hodnotou 2700K, tzn., že barevná teplota vypovídá o tom, v jakém barevném spektru vydává světelný zdroj záření, jednotkou je Kelvin. Denní bílé světlo má hodnotu 6500K, čím více se bude pohybovat hodnota nad 2700K, tím budeme světlo vnímat jako chladnější. Pro pracovní aktivity a čtení je vhodnější denní bílá barva světla, oči se tak neunavují a člověk se lépe soustředí.

Jaká je životnost

LED zdroje světla mají všeobecně vysokou životnost, někteří výrobci ji často nadsazují. V laboratorních podmínkách a při nízkých teplotách, se dosahuje životnosti LED čipů nad 100 000 hodin. V běžném provozu záleží na součástkách, zdroji napětí a především na chlazení (teplotě).

Podle čeho vybírat LED světla

  • svítivost - kolem 100 lm/W
  • uvedena hodnota indexu barev CRI (Ra)
  • barevné spektrum (teplá 2700K nebo studená 6500K)
  • značka čipů
  • typ použité diody (SMD, High Power, COB)
  • životnost svítidla
Zpět

Vyhledávání

© 2008 - 2020 Všechna práva vyhrazena. Aktualizace: 21. 12. 2019. Obrázky mají pouze informativní charakter.